Herdenking Joods werkkamp Molengoot

Op maandag 7 oktober zal om 14,30 uur de herdenking plaatsvinden bij het monument van Joods Werkkamp Molengoot aan de Luggersweg in Collendoorn.

Een bijzondere datum die nog eens benadrukt wat er op deze dag een jaar geleden plaats vond in Israël en snel de link legt naar wat we bij Joods Werkkamp Molengoot herdenken. Het wegvoeren In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 van de ca. 155 Joodse mannen veelal uit Amsterdam afkomstig die in het werkkamp verbleven.

Lopend afgevoerd naar het station van Hardenberg en vandaar per trein naar kamp Westerbork getransporteerd onder het voorwendsel van hereniging met hun familieleden. Dit was hun laatste verblijfplaats vanwaar ze naar de concentratiekampen werden getransporteerd, waar ze op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen. Alleen omdat ze Joods waren.

Jaarlijks vindt onder grote belangstelling ook met veel jeugd de herdenking plaats bij het monument aan de Luggersweg in Collendoorn dit jaar op maandag 7 oktober aanvang 14,30 uur. Nabestaanden, vertegenwoordigers van de gemeente Hardenberg en diverse herdenkingscomités en plaatselijk belang zullen hierbij aanwezig zijn. Door Deborah uit Amsterdam die 80 jaar geleden 2 jaar was zal verteld worden hoe zij de verschrikkingen van 3 concentratiekampen overleefde die haar en haar zusje en moeder overkwamen. Ze zal hierover ook een gastles geven op CBS De Marsweijde. Het is een belangrijke stap om ook jongeren te betrekken bij de zoektocht naar wegen in een toekomst zonder antisemitisme, racisme en vreemdelingenhaat. De geschiedenis heeft ons geleerd en leert ons nog steeds tot welke verschrikkingen dit leidt.

Leerlingen van CBS De Marsweijde, Greydanus college en De Nieuwe Veste zullen de namen van de mannen die in het kamp verbleven voorlezen en éen van de laatste brieven die vanuit kamp Molengoot verstuurd werden. De gebeden Kaddiesj en Jizkor worden uitgesproken met aansluitend het blazen op de Sjofar en het houden van 2 minuten stilte. Hierna zal de kransen en bloemenlegging plaatsvinden.
U bent uitgenodigd de herdenking en kranslegging bij te wonen. Aanvang 14.30 uur bij het monument aan de Luggersweg in Collendoorn.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stichting “Joods Werkkamp Molengoot”

Gerelateerde berichten